DomůZprávy a názoryTiskové zprávyJaromíra Vítková (KDU-ČSL): Pečujme o památky, aby se zachovaly našim dětem a...

Jaromíra Vítková (KDU-ČSL): Pečujme o památky, aby se zachovaly našim dětem a vnukům

-

Na lednové schůzi pléna Senátu byla projednávána dílčí novela zákona o státní památkové péči, která řešila horní hranice pokut uložených za přestupky. Návrh novely, kterou předložila senátorka Renata Chmelová s kolegy, byl projednáván ve Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Zpravodajkou byla určena senátorka Jaromíra Vítková.


„Návrh novely jsme projednávali důkladně s Ministerstvem kultury,  Národním památkovým ústavem a dalšími zainteresovanými institucemi a odborníky. Navržené hranice pokut nebyly šťastné zejména vzhledem k archeologickým nálezům, proto jsem připravila pozměňovací návrh, který Výbor schválil,“ sděluje Vítková, která se památkové péči věnovala dlouhodobě i v rámci svého působení na radnici v Boskovicích.
 
Senát novelu zákona na svém jednání dne 20. 1. 2022 zamítl a projednávání tisku bylo ukončeno.
 „Je škoda, že návrh novely nebyl přijat. Díky mé aktivitě v oblasti památkové péče za poslední dva roky jsem v říjnu loňského roku uspořádala konferenci, ze které vyplynuly některé problematické záležitosti. Jedná se například o pozdě zapsané kulturní památky, problém tzv. detektorů či nepředávání archeologických nálezů a obchodování s nimi na internetu. Dále byla zmíněna důležitost osvěty a spolupráce s veřejností nebo potřeba velké novelizace celého památkového zákona. Stávající právní úprava doznala již velkému množství novelizací a je složitá. Jsem připravena ve spolupráci s Ministerstvem kultury svolat na jednotlivé problematické okruhy odborné semináře. Oslovím nového ministra, abychom se domluvili na společném postupu. O památky a památkové objekty se musíme dobře starat, aby byly zachovány i pro naše budoucí generace,“ zakončila Vítková.


Přidejte si ParlamentníZprávy.cz ke svým zdrojům na Seznam.cz nebo Google News.

KDU-ČSL
KDU-ČSLhttps://www.kdu.cz
KDU-ČSL (do roku 2019 oficiálně Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová), též lidovci, je česká křesťansko-demokratická politická strana.