DomůZprávy a názoryTiskové zprávyStarostka Plumlova Gabriela Jančíková: Zajistili jsme kanalizaci pro celé město a dokončujeme...

Starostka Plumlova Gabriela Jančíková: Zajistili jsme kanalizaci pro celé město a dokončujeme čističku odpadních vod

-

Lidovecká starostka Plumlova Gabriela Jančíková je v jednom kole. Tu energicky řeší výstavbu nové čističky odpadních vod, tu s kolegy sedí a plánuje rekonstrukci mateřské školy, tu pomáhá dobrovolným hasičům s přípravou jejich soutěží. A teď ji jako lídryni kandidátky v této zhruba dvoutisícové obci na Prostějovsku čeká další volební kampaň.
 


Začneme klíčovým projektem vaší obce. Co se vám povedlo udělat pro vaše město v uplynulém období? 
Jsem hrdá především na mezilidské vztahy u nás v obci a také v zastupitelstvu. Podařilo se nám vytvořit velkou koalici a hlasovat v naprosté shodě 15:0. To je pro mě největší úspěch, všechno ostatní je důsledkem této spolupráce. Našemu týmu na radnici se podařilo zrealizovat projekty za 150 milionů korun. Za zmínku stojí například zajištění kanalizace do celého města, dále doděláváme čističku odpadních vod. Udělali jsme také maximum možného pro zkvalitnění vodní přehrady Plumlov. Dokončili jsme stavbu cyklostezky okolo přehrady, což je velký přínos pro turismus. Jsem hrdá, že se nám na jedné nebezpečné křižovatce, kde se pohybují velké počty aut, podařilo vybudovat ostrůvek a nyní je z ní mnohem bezpečnější místo. Když jsem byla dítě, už tenkrát to bylo nebezpečné místo, jezdilo však mnohem méně aut. Nyní zde mohou chodit děti po chodníku do školy s pocitem bezpečí.


Jak byste představila vaší obec? Co je pro ní  charakteristické?
Musím zmínit Plumlovský zámek a přehradu. Zámek je moje srdeční záležitost, jako malá jsem tam bydlela. Ve vedení města jsme si této skutečnosti vědomi a proto zde pořádáme různé typy akcí, od roku 1994 je zámek v majetku města. Dále zde máme kemp, kde se schází velké množství lidí. Vybudovali jsme tam nové hřiště, které je slouží jako víceúčelové.  


 


Řešíte také nedostatek míst na školách a školkách? 
My jsme městečko s velkým přesahem pro oblast školy. Spadá sem spousta vesnic, hodně dětí sem dojíždí. Máme ale naštěstí pořád dost míst pro děti ve školách.  


Jaké budou vaše priority v dalším období, pokud ve volbách uspějete?  
Předchozí čtyři roky byly o realizaci spousty plánů, ale investovali jsme také do budoucnosti. Jsou totiž věci, které nelze za čtyři roky stihnout. Naše priorita na další období je oprava vodovodu. Během předchozích let jsme vytvořili projekt a máme přivaděč na šesti kilometrech, což je náročné. To je jedna z prvních věcí, do kterých bychom se pustili. Dále řešíme veřejné osvětlení, díky dotaci už to máme ve stádiu, kdy je položené. Další projekt je rekonstrukce hospodářské budovy u mateřské školy. Snažíme se také propojit místní části chodníky.   


A co lidovci u vás v obci?
Díky KDU-ČSL jsem tam kde jsem a straně se to snažím vrátit. U nás na obci to funguje v tom smyslu, že je to vše o lidech a občané si pamatují především vás, jako osobu. Proto se snažím být při komunikaci s našimi příznivci trpělivá a naslouchám jim.  


Co vám dodává sílu/motivaci? Jak trávíte volný čas? 
Já jsem zdravotní sestra a během uplynulých čtyřech let jsem si držela kontakt s oborem. Navíc několikrát týdně učím v naší Základní umělecké škole dramatickou výchovu a sborový zpěv. Dělám to především pro naše děti. Mám tři a byla bych ráda, aby v tomto mohli pokračovat. Můj otec byl také starostou za lidovce, a to dvě volební období. Pracovat pro druhé je mi blízké.  


Co je podle vás pro úspěšného starostu nejdůležitější?
Je to trpělivost. Jako člověk a starosta musíte s lidmi umět mluvit a naslouchat jim. Do minulých voleb jsem šla s tím, že lidé nezapomenou, jak se vedle vás cítili a že si vás zapamatují jako člověka. Tohoto se snažím držet každý den.  


Jste koordinátorkou žen v rámci projektu lidovecké interní komunikace. Co v tomto ohledu považujete za klíčové a jaké jsou cíle?
Po několika rozhovorech s ženami v politice jsem zjistila, že jim chybí prostor pro společné sdílení zkušeností z oboru a zpětná vazba. Proto bych ráda občas uspořádala setkání, kde bychom o těchto věcech společně hovořili a mohli se vzájemně inspirovat.

Budete znovu kandidovat?
Ano budu. Jsem starostkou čtyři roky a od svých kolegů jsem dostala důvěru pro to, abych je vedla i nadále z pozice lídra do nadcházejících voleb. 



Moc děkuji za příjemný rozhovor a děkuji za Tvou práci!  


Rozhovor vedl: Václav Rendl 


Medailonek Gabriely Jančíkové
Členkou KDU-ČSL je již 29 let
Čtyři roky zastává funkci starostky, předtím byla čtyři roky místostarostka
Má tři děti, vystudovala zdravotnickou školu, učí na Základní umělecké škole dramatickou výchovu a sborový zpěv
Její obec Plumlov získala ocenění za nejlepší třídění odpadů v roce 2019  


Přidejte si ParlamentníZprávy.cz ke svým zdrojům na Seznam.cz nebo Google News.

KDU-ČSL
KDU-ČSLhttps://www.kdu.cz
KDU-ČSL (do roku 2019 oficiálně Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová), též lidovci, je česká křesťansko-demokratická politická strana.